Alla inlägg den 26 januari 2009

Av C - 26 januari 2009 09:10

Svensk polis har gjort det igen- skjutit en person till döds i något som kallas "nödvärn". När polisen gick in i den psykiskt instabile mannens stuga gick han till attack med en kniv. Polisen hade sedan tidigare kännedom om att mannen var psykiskt labil och ändå gick de i samlad trupp in i hans hem. Varför? Varför går ett flertal piketpoliser in i en psykiskt sjuk mans förmodligen trånga stuga och har de någon kunskap om hur en sjuk person  upplever en sådan situation? Det är inte så svårt att föerställa sig att en psykiskt sjuk upplever en sådan situation som både mycket hotfull och skrämmande. Sedan vet vi alla, utom poliserna kanske, hur en rädd person kan agera både irrationellt och till följd av detta även bruka våld mot det som framkallar rädslan.


En sådan situation kan lösas på flera sätt och polisen valde det sämsta. Polisen verkar vara bra på att framkalla våldssituationer men de verkar inte ha någon kunskap i hur man förebygger potentiellt hotfulla situationer. För det första går man inte rakt in i någons hem, speciellt inte om denne är psykiskt instabil eller under stark stress. När polisen dessutom hade kunskap om att mannen kunde vara våldsam så är det för mig en gåta hur de kunde gå in där.


En anställd på landets psykavdelningar ska kunna prata sig ur en pressad situation med en patient, en socialsekreterare förväntas kunna glida ur en hotfull situation men polisen då? De som verkligen borde ha kompetensen att förebygga våld och lugna ner en hotfull person verkar vara i total avsaknad av denna. Jag vet inte vilka moment polisutbildningen innehåller men mitt tips är att införa mer psykologi, psykiatri, samtalsmetodik samt träning på att agera på ett förebyggande sätt i hotfulla situationer.


Tänk om alla med riskyrken hade varit beväpnade, tänk om socialsekreteraren som gör hembesök hade haft en pistol med sig utifall att eller tänk om vårdpersonalen på landets demensboenden hade varit beväpnade, för visst har väl dessa också rätt att försvara sig?


Polisen i Norge är som regel inte beväpnade, så varför i Sverige?




Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards